KvK schermt vanaf 1 januari 2022 woonadressen van zzp'ers en bestuurders af

KvK schermt vanaf 1 januari 2022 woonadressen van zzp'ers en bestuurders af

Vanaf 1 januari jongstleden staan de woonadressen van ondernemers en leidinggevenden niet meer in het handelsregister van de Kamer van Koophandel. De ministerraad is het hiermee in 2021 eens geworden en volgt het advies van de Autoriteit Persoonsgegevens op. Toch is hiermee het nog niet helemaal geregeld.

Woonadressen zijn vanaf 2022 alleen zichtbaar voor overheidsorganisaties of beroepsgroepen met wettelijke toestemming, zoals de Belastingdienst, advocaten en deurwaarders. Particulieren of andere bedrijven kunnen deze informatie dus niet meer zomaar opvragen. Een adres dat bij de Kamer van Koophandel is ingeschreven als zakelijk inschrijfadres kan nog wel opgevraagd worden. Dit kan je gewoon zelf opvragen in het handelregister.

KvK handelsregister

Ter bescherming van woonadressen past het kabinet de gegevens in het handelsregister aan. Het handelsregisterbesluit 2008 en de Datavisie Handelsregister wijzigen. Het kabinet schermt deze adressen af, waardoor ongevraagde marketing, intimidatie en bedreigingen moeilijker worden. Veel zzp'ers wonen echter op hetzelfde adres als waar hun onderneming ingeschreven staat. Het is hiermee dus eigenlijk nog niet echt opgelost. Het kabinet wil onderzoeken welke mogelijkheden in deze gevallen beter zijn voor de privacy. In gevallen waarin het woonadres gelijk is aan het bedrijfsadres, heeft het feitelijk nog geen voordelen met deze wijziging voor zelfstandige.

De volgende fase begint kwartaal 1 - 2022, maar hoe lang gaat dat duren?

Dit voorjaar is het kabinet gestart met een traject waarin bedrijven, burgers en overheden kunnen uitleggen hoe zij het handelsregister gebruiken en welke gevolgen dit voor hen heeft. In augustus 2021 had de Autoriteit Persoonsgegevens geadviseerd om het woonadres van zelfstandigen te beschermen. Hoewel dit in strijd is met het doel van het handelsregister, namelijk zorgen voor rechtszekerheid in het economisch verkeer, zullen de privacyrechten van zzp'ers belangrijker zijn, zei de privacywaakhond destijds.

Vooralsnog geen oplossing voor zzp'ers en zelfstandige

De oplossing is nog niet direct gevonden. Hierdoor zijn KvK postadressen nog steeds goede oplossingen. Wil je meer informatie over een KvK postadres bekijk dan ook onze 10 tips voor een KvK postadres of bekijk de mogelijkheden voor en KvK postadres bij Vrijdaggevoel.

Wil jij meer informatie over een zakelijk inschijfadres vanaf €24,75 per maand?